Hva er Jabber?

Jabber kan best sammenlignes med Linux. Jabber er en åpen, sikker, reklamefri meldingstjeneste med mye av den samme funksjonaliteten til MSN, AIM, ICQ og så videre. Utviklingen av Jabber foregår i åpen kildekode på samme måte som Linux og kan vel på mange måter sammenlignes med Linux. Jabber kjennes også nå ofte som XMPP.

Fordeler med Jabber:

  • Åpen kode – mange forskjellige implementasjoner av klienter og servere som åpent kan integreres og utvikles
  • Basert på standarder – alle deler av Jabber er basert på åpne standarder (se XMPP for mer informasjon)
  • Bevist stabil – Jabber har vært i bruk i mange år (siden 1998) og er i daglig bruk av millioner av brukere
  • Desentralisert – hver mann sin server :). Det at nettverket baserer seg på mange servere gjør det mulig for hver enkelt å sikre sin informasjon og designe hvordan IM i sin bedrift/vennekrets skal fungere.
  • Sikker – Jabber støtter SASL og TLS som sikrer kommunikasjon med kryptering (noe vi krever på jabber.no), og videre kan man også sikre sin egen jabberserver noe som beskytter intern informasjon

Fordi mange har venner og kontakter på MSN og ICQ med flere finnes det transporter i Jabber som kan koble seg til disse meldingstjenestene. På denne måten kan en Jabberbruker snakke med alle sine venner og kun ha en klient. Jabber.no støter de mest brukte transportene som MSN, AIM, ICQ, Yahoo! og IRC.

Det som også er unikt med Jabber er konferansemulighetene. Her på jabber.no har vi konferanseserver installert og da kan man lage sine egne permanente eller midlertidige konferanserom. Gjør et forsøk med din favorittklient og koble deg til oslo@conference.jabber.no som er et av de første rommene vi har etablert på serveren. Du kan jo også lage deg ditt eget om du vil (hørte jeg en Bergenser noe sted?)! Dersom du har brukt IRC tidligere vil konferansemulighetene i Jabber minne deg litt om dette.

Dette var en kort gjennomgang av hva Jabber er for noe. For å komme videre må du finne deg en klient og registrere deg på jabber.no i dag 🙂

Informasjon hentet fra jabber.org

2 kommentarer til «Hva er Jabber?»

  1. Offline / online notification is on the home page now. Hope it helps. For now we have discontinued the use of transports. All other networks are moving towards XMPP anyways so I do not think there is value in putting in more efforts trying to maintain them.